Search
 • Travnik & Jajce izlet
 • Dobrodošli u Travnik, vezirski grad koji je svjedočio vladavini 90 vezira tokom osmanske uprave u Bosni.

  Posjeta Travniku obično počinje u jednom od restorana pored Plave Vode, na istočnom ulazu u grad. Srednjovekovna tvrđava iz prve polovine 15. stoljeća uzdiže se iznad ove oblasti, i dominira nad gradom Travnikom. Ovdje možete vidjeti skladište za municiju, zatvor i kule koje su služile za montiranje topova.

  Dok ste u Travniku svakako vrijedi posjetiti Zavičajni muzej, rodnu kuću nobelovca Ive Andrića, kao i Medresu, islamsku gimnaziju izgrađenu u osmanskom periodu, koja još uvijek funkcionira kao srednja škola.

  Posjetite Šarenu džamiju u centru grada i stari grad Travnik i probajte ukusne travničke ćevape, koji iz nekog razloga imaju potpuno drugačiji okus nego poznati sarajevski ćevapi.

  Posjeta Jajcu obično počinje obilaskom vodopada na rijeci Plivi. Prekrasni vodopad je jedinstven po tome što se nalazi u samom centru grada. Nakon obilaska vodopada, obilazak nastavljamo unutar gradskih zidina, koje čuvaju 20 nacionalnih spomenika iz općine Jajce i mnoge kuće s tradicionalnim strmim drvenim krovovima.

  Također ćemo posjetiti katakombe i tzv. Medvjeđu kulu. Katakombe su izgrađene kao podzemne grobnice za jednu od elitnih porodica tog vremena i njihova imena su urezana u temelj. Obilazak uključuje posjetu etno muzeju Jajca.

  Veliko i Malo Plivsko jezero nalazi se 5 km zapadno od Jajca. Ova jezera su okružena brdima u gustoj šumi, što im daje jedinstvenu tamno plavo-sivu boju.  Jezera nude mogućnost za razne sportske aktivnosti na mirnoj vodi.

  Između Velikog i Malog jezera su mlinovi Mlinčići, dvadeset malih drvenih vodenica iz srednjeg vijeka. U kampu pored Malog jezera možete iznajmiti bicikl i obići jezero.

   

  Ponuda uključuje:

  TRANSFER SARAJEVO- JAJCE- SARAJEVO

  ULAZNICE / KOTIZACIJA

  USLUGE VODIČA

   

  POREZE

 •  
 • 08.03.2016
 •  
 •