Search
 • Baščaršija Tour
 • Sarajevo- obilazak Starog grada

  Obilazak Starog grada u Sarajevu zamišljen je kao jedinstvena šetnja tokom koje upoznajete Baščaršiju i centar grada. S nama ćete čuti činjenice i vidjeti sve što ne smijete propustiti, ne samo kroz oči iskusnog vodiča, nego i kroz život običnog stanovnika Sarajeva.

  Naš cilj je da vam pokažemo najzanimljivije dijelove Starog grada i centra grada. Osim historijskih dijelova, želimo vam pokazati gdje jesti najbolju domaću hranu, gdje popiti najbolju bosansku kafu, gdje izaći tokom dana i noći, gdje kupiti domaće proizvode, suvenire,... i sve u jednom obilasku.

  Pridružite nam se i saznajte priču o ovom gradu.

  Plan:

  Obilazak atrakcija

  Baščaršija - Stari grad / centar

  Počinjemo s Baščaršijskim trgom, poznatim kao Sebilj. Nastavljamo dalje prema Kazandžiluku, Vijećnici- obnovljenoj biblioteci i Inat kući, s detaljnim objašnjenjem dvije tvrđave, Žutoj i Bijeloj tabiji na uzvišenju iznad Vijećnice.

  Kroz šetnju upoznajemo vas s historijom mostova na rijeci Miljacki. Latinski most i muzej pored njega, poznat je u svjetskoj historiji po atentatu na prestolonasljednika Franca Ferdinanda. Vodimo vas kroz historiju do dana atentata.

  Nakon ovog obilaska nastavljamo prema Carevoj džamiji, kompleksu Gazi Husrev- begove džamije (džamija, fontana, toranj sa satom, Gazi Husrev- begov bezistan, medresa, javno kupatilo, javna kuhinja) i ostalim znamenitostima u blizini.

  Tek nakon što posjetimo Stari Hram i upoznate cijelu historiju jevrejskog naroda u Sarajevu, shvatiti ćete zašto se to naziva najnesretnijom pričom Sarajeva. Odavde možete napraviti najbolju „multinacionalnu“ fotografiju u cijelom Sarajevu. Pridružite nam se i ne propustite ovu priliku.

  Tek par koraka udaljenosti od Starog grada nalazi se katedrala Srca Isusova, jevrejski muzej i galerija, a nešto dalje Morića han (jedini preostali Osmanlijski han – hostel u Sarajevu).

  Nastavljamo prema tragičnoj priči o Sarajevskim ružama.

   

  Završavamo naš obilazak sa starom pravoslavnom crkvom, koja je interesantna zbog svog dizajna, zato što je šira nego duža.

 •  
 • 08.03.2016
 •  
 •